Stockholmsbörsen öppnade nedåt i likhet med övriga europeiska börser. Ericsson hjälpte till att pressa börsen mer än de europeiska kollegorna, efter ett riktigt uselt resultat. På eftermiddagen kom det statistik över nya amerikanska arbetslöshetssiffror som visade att fler än väntat blivit arbetslösa i USA.
OMXS30 var nere och vände på jämviktsnivån 920, men steg på slutet med draghjälp av USA och nedgången reducerades till 1,4 procent och 927 punkter. Omsättningen uppgick till 18,2 miljarder kronor, där det skall tas med i beaktande att Ericsson ensamt stod för 25 procent av denna omsättning, i annat fall hade omsättningen varit mer i linje med de senaste 15 dagarnas medelvärde.
Sämsta bransch blev IT där Ericsson tyngde sektorn med en nedgång på 6,2 procent till 69,40 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg Ericsson motsvarande 1 krona och 6 öre på USA-börsen.
Bank- och finans var tredje sämsta bransch där SEB pressade ner sektorn med en nedgång på 2,2 procent till 44,10 kronor och en omsättning på 1 miljard kronor.
Totalt stängde 261 aktier lägre än i onsdags, 132 stängde högre och 169 aktier stängde på oförändrat. Säljarna dominerade i 79 procent av affärerna. Lundin Mining, Ericsson och Boliden fanns med bland de aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet.
Idag kommer det kvartalsrapporter från Höganäs (kl 09:00), Husqvarna (kl 08:30), Oriflame (kl 07:15), Profilgruppen (kl 08:30), Rottneros (kl 07:30), Saab (kl 07:30).
Volvo presenterade en rapport som visade på en brakförlust, men trots allt hade analytikerna förväntat sig en förlust i denna storleksordning. Försäljningen föll med 30 procent till 48,5 miljarder kronor. Förlusten blev hela 4,1 miljarder kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 2,9 miljarder kronor.
På makrofronten kommer det BNP-siffror från Storbritannien kl 10:30 och industriorder i Europa under augusti klockan 11:00.
Klockan 16:00 är det dags för försäljningssiffror i USA.
Viktigast idag är Ben Bernankes tal vid Fed-konferensen klockan 14:30.
USA-börserna öppnade nedåt under torsdagen, men hämtade sig och köparna tog oväntat över och höll sedan i taktpinnen under hela handelssessionen. Det var storbolag och finansaktier som stod för uppgången, samma aktier som fick mest stryk under den senaste timmen i onsdags.
När börserna stängde hade S&P 500 stigit med 1,1 procent till 1093 punkter. DJIA var upp med 1,3 procent till 10081 punkter. Nasdaq noterade en uppgånt på 0,7 procent till 2165 punkter. Omsättningen låg i linje med de senate tre månaderna.
American Express steg 3,8 procent efter att Moodys informerat att kreditkortsförlusterna minskat i september. McDonalds steg med 2,0 procent efter ett bättre resultat än väntat. AT&T steg 0,6 procent, trots ett sämre resultat än väntat.
De senaste dygnen har det varit rejält volatilt inom begränsningsramarna som utgörs av stöd- och motståndsområdena. Efter en svag inledning igår när USA-börserna öppnade tog sig börsen på slutet och på terminen ser vi ser att terminen steg ytterligare 1,2 procent. Nivån ligger nu 0,2 ovanför USA-stängningen och tyder på att vi kan se fram emot en ganska stark start på dagen, men frågan är om det räcker för att passera 942-nivån. Det ser ut som en öppning uppåt, men därefter tror jag snart att säljarna tar över, dock inte speciellt kraftfullt – mer avvaktande.
I Asien är det idag på morgonen mestadels uppåt, även om uppgångarna mattats av efterhand som börsdagen fortskridit. Stödet från de amerikanska börserna räckte dock inte hela vägen till börsstängningen, just nu mattas uppgångarna av. Förhoppningar om att rapporterna skall överträffa förväntningarna eldar på uppgången, men oron för att smolk i återhämtningsbägare tynger. En viss lättnad över att stödåtgärderna inte kommer att dras tillbaks förrän under 2010 får speciellt kineserna att andas ut och Honkongbörsen stiger mest på utandningen.
Bland de ledande indikatorerna klockan 08:16 kan vi se att det var starka uppgångar i USA igår och att uppgångarna fortsatt under morgonen i Asien, dock avtar uppgångarna nu. Dollarn ligger och stampar vid stödet runt 6,80 kronor och råoljepriset ligger runt 80 dollar per fat. Även på guld- och metallpriserna är det små förändringar.
Läs även: Volvos miljardförlust (DN DagensPS VA AFV). Saab vände till vinst (DN). När når reporäntan 4 procent (DN SvD). Panik på Wall Street (DagensPS).Ny kris för Wanja Lundby Wedin (DagensPS). Uppåt på Wall Street (DagensPS SvD AFV). Lågkonjunktur över Ericsson (SvD). Gunnebos nya krispaket (AFV). Verkstad får höjd riktkurs (AFV). Dollarn på 6,80 kronor (AFV). Vändning uppåt i Asien (AFV)